LIVET MED LUNGEKREFT
For mange kan det å få en alvorlig diagnose som lungekreft være et stort sjokk og en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Diagnosen er ikke bare vanskelig for pasienten som bærer den, men ofte har den også stor følelsesmessig betydning for pasientens nære relasjoner, som bryr seg om pasienten og felles fremtid.
Hos pasientforeningen Lungekreftforeningen og Kreftforeningen kan både kreftpasienter og pårørende, finne utdypende informasjon om et bredt spekter av temaer knyttet til livet med en kreftdiagnose.
Under finner man en del konkret informasjon og nyttige lenker for pasienter og pårørende. Vi oppfordrer til å ta kontakt med pasientforeningene ved behov for ytterligere informasjon og støtte.
Betydning av en lungekreftdiagnose for pasienten
Det er veldig individuelt hvordan man reagerer på en alvorlig kreftdiagnose. Noen kan bli handlingslammet og isolere seg, andre kan ha behov for å oppsøke ny kunnskap og forskning sammen med sine pårørende. Mennesker med kreft er like forskjellige som mennesker uten kreft. Derfor er det ingen riktig måte å håndtere diagnosen eller sykdommen på. Det er imidlertid viktig at en alltid er bevisst på psykisk velvære under og etter behandlingsforløpet. Tanker og bekymringer bør deles med kjære, også de det er vondt å si høyt.
Hos Lungekreftforeningen og Kreftforeningen kan pasienter og pårørende få telefonrådgivning og komme i kontakt med andre med samme diagnose. Mange har også nytte av gruppeterapi. Pasientforeningen Lungekreftforeningen holder jevnlige nettverksmøter, hvor pasienter kan utveksle erfaringer med andre i samme situasjon, og høre siste nytt om behandling av lungekreft. Foreningen tilbyr også telefonrådgivning. Gjennom behandlende lege kan pasienter også få informasjon til psykologisk behandling dersom behovet skulle oppstå.
Arbeidslivet
For noen er det viktig å holde kontakten med arbeidsplassen, til tross for diagnose og behandlingsforløp. Andre må konsentrere seg utelukkende om sykdommen og blir sykemeldt. Den enkelte må vurdere hva som vil være den beste løsningen for seg, og eventuelt inkludere legen, arbeidsgiver og pårørende i sine vurderinger.